24 Οκτωβρίου 2021

Erevnapress.eu

Η Διαδικτυακή Φωνή του πολίτη

Η γοργόνα της ΔΕΘ έχει βάλει στόχο να καθαρίσει τον Θερμαϊκό

Έχει φτιαχτεί από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κουτάκια, παιχνίδια, αποτσίγαρα και άλλα απορρίμματα που έχουν βγει από τον Θερμαϊκό και βρίσκεται στην 85η ΔΕΘ. Πρόκειται για μια γοργόνα που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες τις Έκθεσης για την ανάγκη προστασίας των θαλασσών.

Η Isea, μια περιβαλλοντική οργάνωση με δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η μπίρα Νύμφη, με την ίδια έδρα, συνεργάζονται για να στρέψουν το επίκεντρο της προσοχής των επισκεπτών της Έκθεσης σε ένα καθαρότερο Θερμαϊκό.

Η συνέργεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις, όπως υποβρύχιους καθαρισμούς. Από τους καθαρισμούς αυτούς συγκεντρώνονται απορρίμματα, από τα οποία η σκηνογράφος Σοφία Τσιριγώτη δημιουργεί μέρα με τη μέρα, με τη μέθοδο upcycling στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, μια γοργόνα. Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κόσμου για έναν πιο καθαρό Θερμαϊκό, τα απορρίμματα που βγαίνουν από τη θάλασσα γίνονται τα υλικά με τα οποία η σκηνογράφος δίνει μορφή στη γοργόνα, σύμβολο συνδεδεμένο με το Θερμαϊκό, το οποίο φέρει σαν λογότυπό της και η θεσσαλονικιώτικη μπίρα.

Τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα, είναι τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της Isea, «τα μάτια μας έχουν δει τα πάντα. Βρίσκουμε πολλά περίεργα και πολλά όμορφα πράγματα». Αυτά τα περίεργα και όμορφα αξιοποιεί η Σοφία Τσιριγώτη, η οποία επιμελείται τη γοργόνα που θα δημιουργείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Η ίδια εδώ και χρόνια προσπαθεί να φτιάχνει κατασκευές upcycling ή zero waste, να επαναχρησιμοποιεί δηλαδή παλιά αντικείμενα, προκειμένου να μη χρησιμοποιεί καινούργιους πόρους για να δημιουργήσει κάτι, μια ιδεολογία που την ενδιαφέρει πέρα από τα εικαστικά να περάσει και στο θέατρο. Έτσι από παλιά υλικά είχε κατασκευάσει τα κοστούμια για την παράσταση «Οι απ’ αλλού φερμένοι» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ανέβηκε το 2020. Με τον τρόπο αυτό θέλει να περάσει και στο θέατρο τη λογική «πιο οικολογικά, πιο οικονομικά, πιο ηθικά».

Διάβασε και αυτό  Νεκρός 45χρονος που είχε εξαφανιστεί από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ και καθώς η κατασκευή της γοργόνας θα εξελίσσεται, η Isea, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού θα πραγματοποιήσει και άλλες δράσεις, όπως καθαρισμός του Θερμαϊκού με το αντιρρυπαντικό σκάφος και με ιστιοπλοϊκό, καθώς και παράκτιος καθαρισμός στο Δέλτα του Αξιού.

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Facebook Comments Box